Naturalesa

Onsevulla hom deixi vagar la mirada [...] 
pau i repòs és la nota dominant.
—Arxiduc Lluís Salvador (1884)—

Esporles també ha conquerit el cor de viatgers i visitants des del segle XIX gràcies al ric entorn natural. Per damunt el nucli urbà s’estenen els alzinars que pugen fins a les màximes cotes del terme, per dins els quals hi ha veritables boscos encantats. També en destaquen els pinars, especialment per les faldes i turons que envolten Canet, ses Rotes i Miralles. A diferència d’altres indrets de la Serra, les muntanyes esporlerines ens regalen un mantell de verdor en totes direccions.

Esporles

Però una de les imatges que més ha captivat al llarg de la història és l’ambient fresc i vitenc que envolta el torrent de Sant Pere (que desemboca en el Torrent Gros), un veritable ecosistema dins el terme. A més d’arbres com ara polls, oms, fleixos, cirerers de pastor, etc., són fàcils de trobar falgueres, esbarzers, heures, proengues, peus de Crist, etc. Així mateix, els platers exhibeixen la seva magnitud dins el nucli urbà, acompanyant el torrent, la carretera i sobretot la passejada més fresca.  

Esporles també és terra excepcional gràcies a conservar dins sa Granja l’exemplar de teix (Taxus bacatta) més vell de Mallorca (amb una edat estimada que va dels 800 als 2000 anys). 

Aquest és, per tant, un territori ideal per a la pràctica de l’ecoturisme o turisme ecològic, això és, un espai on es pot gaudir de la natura a través de l’observació, el coneixement i la contemplació dels seus béns naturals. És una terra que convida a gaudir la naturalesa de la manera plena i responsable. 

Per fruir d’un jorn en aquest entorn, Esporles també compta amb una zona recreativa natural, l’àrea de Son Tries, situada vora el camí des Verger, dotada de bancs, taules i altres instal·lacions d’esbarjo per als més menuts.  

Des d’aquí us convidam a descobrir l’entorn natural del poble a través d’una sèrie de rutes que podreu trobar en aquest enllaç.